Allsvenskan gör en Premier League

Svensk Elitfotboll vill bilda ett ligaförbund likt Premier League eller Eredivisie och sälja namnet på serien. Det ska över en femårsperiod dubbla klubbarnas intäkter, tror man.

På torsdagen höll Svensk Elitfotboll ett möte som ordförande Bosse Johansson beskriver som unikt.
- Jag har varit delaktig i Sef i sju års tid och har aldrig varit med om ett möte som har orkat fatta så många beslut. Och där det varit sådan enighet, säger han till fotbollskanalen.se.

Totalt låg 25 ärenden på bordet som rör den svenska ligafotbollens framtid och alla 25 fattades med stor enighet. En av de centrala frågorna var att lämna den nuvarande formen för Svensk Elitfotboll (Sef) av en intresseförening och istället bilda en ligaförening, likt Premier League. Ordförande Bosse Johansson vill dock inte gå så långt som att jämföra rakt av.

- Det är svårt att jämföra med Premier League eftersom de varit så oerhört framgångsrika. Det är egentligen svårt att jämföra med några i Europa. Men visst har vi varit och tittat och dragit nytta av deras erfarenheter. Vi har även tittat på Eredivisie, berättar Johansson.

- Om vi inte moderniserar oss kan vi inte lyfta ligan.

En av de största praktiska skillnaderna skulle då vara ett avtal med svenska fotbollförbundet som fastslår att det nya ligaförbundet ska driva de kommersiella frågorna för fotbollen.
- Vi upplever en samsyn med fotbollförbundet där men vi ska formalisera det, säger Johansson.

- Vi ska ha ett utifrånperspektiv istället för ett inifrånperspektiv. Alltså bästa service för kunderna. Allt ska sträva efter att få fler åskådare på arenorna, få mycket bättre tv-avtal och bättre sponsring.

Totalt vill Sef öka intäkterna med 25 till 35 miljoner kronor årligen och den viktigaste nya inkomstkällan är, utöver förbättrade tv-avtal, att sälja namnrättigheterna för allsvenskan. Effekten av intäktsökningen ska ge utdelning för klubbarna.
- Den stora effekten är att vi ska fördubbla intäkterna för varje klubb. Det tar en femårsperiod att uppnå det, säger Johansson.

Han berättar också att arbetet med att sälja namnrättigheterna har kommit en bit på vägen. Frågan är redan förankrad hos Svenska Fotbollförbundet och Johansson säger att man har en viss bild av vilka som kan vara potentiella köpare, samt ett eventuellt pris.

Den frågan som det på förhand varit mest skriverier om – att banta allsvenskan till tio lag – bordläggs.
- Vi vill utvärdera 16-lagsallsvenskan ytterligare. Vi går nu in på fjärde året och vi tycker att tre år är för kort tid. Vi får se om vi är mogna för ett mer långsiktigt beslut om ett år, säger Johansson.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0