Barca mästare på nytt!

Final i världens mest ansedda klubblagsturnering mellan två av historiens bästa lag. På världens mest kända arena.

Då blir det fotbollsfest. Och allra mest festar man i Barcelona efter segern i Champions league-finalen med 3—1 mot Manchester United.

- Publiken fick se att vi inte bara vann, utan också spelade en fantastisk match, sade Barcelonas tränare "Pep" Guardiola.

Finalen inför nära 90 000 åskådare på Wembley i London hade alla förutsättningar att bli en klassisk match — och blev det.

Alex Fergusons Manchester United hade laddat för revansch för 0—2-förlusten i Champions league i Rom för två år sedan. Men den förväntade kampen mellan två av fotbollshistoriens mest klassiska lag blev en uppvisning i anfallsfotboll.

I halvtid var ställningen visserligen 1—1 sedan Wayne Rooney kvitterat Barcelonas ledning (Pedro i minut 27) i 34:e minuten efter ett lyckat samarbete med Ryan Giggs, veteranen som gjorde sin första final i Champions league redan 1999.

Barcelona dominerade den första halvan av matchen. I den andra var laget fullständigt överlägset.

- Vi blev slagna av ett fantastiskt lag, men jag hade förväntat mig att vi skulle göra en bättre match. Vi måste ändå medge att vi blev besegrade av ett bättre lag, jag tror att det är det bästa lag vi har mött, sade Ferguson efter matchen.

Manchester United må ha försökt att undvika att upprepa misstaget från 2009, då laget blev initiativlöst. Men i lördagens final blev matchbilden likadan. Frågan är: finns det något lag som kan stå emot genialiteten, rörligheten och bollskickligheten som Barcelona presterar de dagar när spelet klaffar närmast hundraprocentigt?

Laget åstadkom farliga avslut i vart och vartannat anfall. Och med forechecking på ishockeymanér tog man snabbt tillbaka bollen innan desorienterade Unitedspelare hann hitta varandra. Det var spelare i rött och blått överallt.

Åtta minuter in på andra halvlek hittade Andres Iniesta en rättvänd Lionel Messi som i sin tur hittade rätt bakom en något felplacerad Edwin van der Sar, den 40-årige holländske målvakten som spelade sitt livs sista match.

Målet innebar att Messi tangerade holländaren Ruud van Nistelrooys rekordnotering från 2002/2003: tolv mål på en Champions league-säsong.

En kvart senare punkterade den spanske landslagsanfallaren David Villa matchen när han skruvade in 3—1.

Några minuter före slutsignalen steg jublet bland de spanska fansen när backveteranen Carles Puyol byttes in. Den ordinarie lagkaptenen fick ta över kaptensbindeln och kan nu, likt lagkamraterna Andres Iniesta och Xavi, se tillbaka på några hyggliga år: EM-guld 2008, Champions league-titel 2009, VM-guld 2010 — och seger på nytt i Champions league 2011.

En annan Barcelonaprofil som har haft några lyckade säsonger är Josep "Pep" Guardiola. Sedan 40-åringen blev lagets tränare 2008 har han för laget till tre raka ligatitlar och två Champions league-pokaler.